Skip to content

Zoli

Colum McCann

Zoli Novotna mlada je žena odrasla u putujućoj romskoj tradiciji. Nakon tragičnog gubitka ostalih članova obitelji, tada šestogodišnja Zoli i njezin djed bježe pred Hlinkinim gardistima te se pridružuju klanu romskih harfista. Nadahnuta brojnim pročitanim knjigama, na koje se u romskoj tradiciji često gledalo s prijezirom, Zoli s vremenom počinje pisati pjesme. I dok njezina slava raste, a pjesničke se vještine razvijaju, vladajući komunisti iskorištavaju je za vlastite ciljeve. Naposljetku, zbog izdaje, biva izbačena iz zajednice te se pokušava osloboditi vlastite prošlosti na putovanju prema zapadnoj Europi.
Zoli je istodobno jedinstvena priča o ljubavi i gubitku, o Europi, ali i o izdaji u romskoj zajednici koja je rijetko toliko snažno opisana u suvremenoj literaturi. Colum McCann napisao je pronicljiv roman o egzilu, pripadnosti i preživljavanju, temeljen na istinitoj priči romske pjesnikinje Papusze

Colum McCann (1965., Dublin) autor je sedam romana i tri zbirke priča, a djela su mu prevedena na više od 40 jezika. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i nagrada te je 2017. primljen i u Američku akademiju umjetnosti. Suosnivač je neprofitne globalne organizacije za razmjenu priča – Narrative 4. Živi i radi u New Yorku.

Jezik izvornika engleski
Prijevod 
Svetlana Grubić Samaržija
Uvez
meki
Format 14,8 x 21 cm
Broj stranica 368
Datum izdavanja rujan 2021.
ISBN 978-953-48286-7-0

ZOLI_08

NARUČI KNJIGU

17,92 €